Abies pinsapo (26)

Spaanse zilverspar

In 2007 hebben we de Spaanse zilverspar opgezocht en er een verslag over geschreven. In nummer 45 van de Nederlandse coniferenvereniging is het verslag geplaatst.

Egel zilverspar Abeto de Espana ( Abies pinsapo )

Vanuit het “Genalguacil “natuurreservaat kijkt de A.pinsapo neer op het mondaine Marbella aan de Costa del Sol in Zuid Spanje. Hier op minimaal 1100 meter boven de zeespiegel groeit in het Bermeja gebergte de Andalusische nationale boom de Abeto de Espana.
Het was de Zwitserse plantkundige Edmond Boisser die de boom in 1837 op het Iberische schiereiland ontdekte. De Abies bezoeken ?, rij vanaf Marbella over de A7 richting Estepona, bij Palazio de Congras rotonde driekwart nemen, in de middenberm staan mooie palmen, twee beelden en mooie lantaarnpalen langs de kant van de weg, langs Campo de futbol en dan de Avenida Andalucia in, vervolgens bij de Mercadona rechtsaf de Avenue Reales over de tolweg en dan de bergen in, na 15 km volgt het bord “ Los Reales de Sierra Bermeja “ de slagboom passeren na 3 km volgt weer een bord “Paseo de los Pinsapos “ hier de auto parkeren. Volg nu de wandelroute van ongeveer 2 uur.
Je bent nu in de prehistorie, ieder moment kunnen dinosaurussen tevoorschijn komen, veel rotsen zijn begroeid met mos en daartussen zuivere bestanden van de Abies pinsapo. Al voor de ijstijd en reeds in het Tertiair bestond de boom al, er was toen een veel groter verspreidingsgebied, een groot deel van de toenmalige populatie is omgekomen door gletsjerijs. Tegenwoordig is de grootste bedreiging schimmel ( heterobasidium annosum ) deze tast de wortels en de stam aan waarna de boom omvalt. In het begin van de vorige eeuw is door meerdere oorzaken het aantal bomen sterk geslonken, in 1964 was nog 700 hectare begroeid met de spar, dankzij een zorgvuldig bosbeheer is het nu 5000 hectare.
De boom komt verder voor in de Sierra de Grazalema in de provincie Cadiz.
In Marokko groeit de boom in het Rif gebergte en de Jebel Tazaot, dit zijn de variaties marocana en tazaotana.
De Abies pinsapo wordt 25-30 meter hoog en oudere bomen hebben een conische kroon. De bast is donkergrijs en op latere leeftijd gegroefd en geschilferd. Naalden zijn blauw, spiraalvormig, kort 1 tot 1,7 cm en spits, onder en bovenkant met lichte strepen, opvallend zijn de ietwat gezwollen huidmondjes. De knoppen eivormig bruinrood met wat lichte harsplekjes.
De boom groeit in kalkrijke rotsachtige bodems en kan 300 jaar oud worden, de jaarlijkse regenval in het gebied is 960 mm. In Nederland is de boom redelijk winterhard.
In Marokko groeit de boom samen met de Cedrus atlantica.
Tussen hun 25 en 35ste levensjaar zijn de bomen zaaddragend.
De Abies pinsapo behoort samen met de Algerijnse zilverspar ( Abies numudica ) tot de sectie Piceaster. De Sierra Bermeja heeft een oppervlakte van 1236 ha en het hoogste punt is 1450 meter, het gebergte is rijk aan magnesium en geoxideerd ijzer die de rotsen roodgember kleurt, een tint waaraan de naam van het gebergte is ontleend. Bovenin de bergen zie je in de verte het Rif gebergte in Marokko, hier groeien de variaties.
Een bezoek aan Andalusië is meer dan de moeite waard, bezoek dan de prachtige steden Sevilla, Ronda ( oudste stierengevecht arena ) en Granada ( Alhambra ) de parel van Andalucia, maar geniet vooral van de schilderachtige witte dorpjes.

Rieks Leber.
Aantal wild verzameld, een geschonken aan Pinetum Blijdenstein en een aan Pinetum Ter Borgh in Anloo.

Foto's